Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Παράνομη Παγίδευση Αμπελοπουλιών


Ένας από τους πιο καλούς μεζέδες που απολαμβάνουν οι κύπριοι είναι το αμπελοπούλι. Το κυνήγι όμως και η κατανάλωση αμπελοπουλιών είναι παράνομη!

 Κάθε χρόνο εκατομμύρια αμπελοπούλια κατά το ταξίδι τους προς την Αφρική έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Για πολλά από αυτά είναι και ο τελευταίος τους σταθμός. Εδώ και πολλά χρόνια η παγίδευση αμπελοπουλιών είναι πολύ διαδεδομένη στην Κύπρο.

 Σε ιδιόκτητες περιουσίες στήνονται διαφόρων ειδών παγίδες όπως δίχτυα και ξόβεργες. Στις παγίδες εγκλωβίζονται χιλιάδες πουλιά διαφόρων ειδών. Η οικολογική καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Πολλά είδη πουλιών που απειλούνται από εξαφάνιση παγιδεύονται στις παγίδες και πεθαίνουν.

 Αυτό το είδος της λαθροθηρίας παρατηρείται κυρίως στις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου. Για όσους ασχολούνται με την παγίδευση αμπελοπουλιών έχει αποδειχθεί μια πολύ επικερδής επιχείρηση. Ένα πιάτο αμπελοπούλια κοστίζει αρκετές δεκάδες ευρώ!

 Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 
 
Ερρίκος Αντωνιάδης Γ'6
 

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Λίγα λόγια για τους Νέους Δημοσιογράφους του σχολείου μας. Σχολική Χρονιά 2013-2014....




Η ομάδα των νέων δημοσιογράφων του σχολείου μας αποτελείται από επτά μαθητές και το θέμα μας για τη φετινή σχολική χρονιά είναι : " Τα αμπελοπούλια....ένα απογορευμένο είδος στο πιάτο μας". 

Το πτηνό Σύλβια η Μελανοκέφαλος (Sylvia Antricapilla), το γνωστό σε όλους μας αμπελοπούλι, είναι ένας ακριβός μεζές για πολλούς Κύπριους. Μέσα από την έρευνά μας θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα πιο κάτω θέματα:
  • Να μάθουμε τα χαρακτηριστικά του πιο πάνω πτηνού.
  • Μεθόδους που ακολουθούν οι Κύπριοι κυνηγοί για να σκοτώσουν τα θηράματά τους.
  • Θα επικοινωνήσησουμε με το Ταμείο Θήρας στη Λάρνακα, για συνέντευξη του υπευθύνου.
  • Θα δούμε τελικά, πόσο ακριβός και εύγεστος μεζές είναι;
 Παράλληλα θα προσεγγίσουμε και άλλα περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν το σχολείο μας και θα γίνονται σχετικές αναφορές μέσα από την ιστοσελίδα μας.
Η ομάδα των μαθητών του σχολείου μας:
  1. Χριστοφή Ευθύμιος Γ4
  2. Αντωνιάδης Ερρίκος Γ6
  3. Λάμπρου Νικολέττα Γ6
  4. Νικολάου Ανδρέας Γ6
  5. Ηλία Ευγενία Γ7
  6. Ιωσήφ Άντρεα Γ7
  7. Παπαγεωργίου Χρυσταλλένη Γ7

Υπεύθυνος Καθηγητής: Θεράπων Θεράποντος, Βιολόγος


Λίγα λόγια για τους Νέους Δημοσιογράφους για το περιβάλλον



 Στο πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον, οι μαθητές εργάζονται ως δημοσιογράφοι σ' ένα εικονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα. 

Η τοπική διάσταση
Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, πραγματοποιούν μία δημοσιογραφική έρευνα σε ένα τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, μέσω διαλέξεων, συγκεντρώσεων και άρθρων που δημοσιεύουν στον Τύπο.

Η Ευρωπαϊκή διάσταση
Κάθε σχολείο που συμμετέχει, ανήκει σε μία ερευνητική ομάδα δύο έως πέντε σχολείων, από διαφορετικές χώρες, που μελετούν ένα κοινό περιβαλλοντικό πρόβλημα, χρησιμοποιώντας το Internet. Γράφουν μαζί ένα ή περισσότερα άρθρα πάνω στο πρόβλημα και τα καλύτερα άρθρα δημοσιεύονται την Άνοιξη. Ορισμένοι μαθητές από κάθε ομάδα παίρνουν μέρος σε μία διεθνή ερευνητική αποστολή, στη διάρκεια της οποίας μελετούν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και δημοσιεύουν την ανταπόκρισή τους.
 
  • Περισσότερες πληροφορίες για τον εθνικό συντονιστή, πατήστε εδώ 
  • Περισσότερες πληροφορίες εδώ 





Λίγα λόγια για το σχολείο μας


Ιστορικό Σχολείου

Το Γυμνάσιο «Βεργίνα» λειτούργησε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο  του 1995. Φέρει το όνομα κωμόπολης του Νομού Ημαθίας της Ελλάδας, όπου ανασκαφές έφεραν  στο φως ερείπια μακεδονικού ανακτόρου και βασιλικούς τάφους μοναδικής αρχαιολογικής αξίας. Το αστέρι της Βεργίνας, ένας ήλιος με δεκαέξι ακτίνες, ήταν το έμβλημα της μακεδονικής βασιλικής δυναστείας. Ο ήλιος αυτός κοσμεί την εσωτερική αυλή του σχολείου με τη μορφή βοτσαλωτού ψηφιδωτού. Απεικονίζεται επίσης στην επίσημη σφραγίδα του σχολείου.
Στο σχολείο φοιτούν μαθητές και μαθήτριες από τις περιοχές Καμάρες και Βεργίνα της Λάρνακας και από τα χωριά Αλεθρικό, Αγγλισίδες, Αναφωτίδα, Αλαμινός, Κιβισίλι, Κλαυδιά, Αγία Άννα και Ψευδάς. Φοιτούν επίσης παιδιά από πολλές χώρες που για διάφορούς λόγους διαμένουν στην Κύπρο. 
Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του σχολείου αποτελούνται από Αίθουσες διδασκαλίας, Γραφεία, Αίθουσα πολλαπλής χρήσης, Αποδυτήρια, Χώρους αθλοπαιδιών, Γήπεδα Καλαθόσφαιρας, Πετόσφαιρας και Ποδοσφαίρου, Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Χημείας, Φυσικής, Τεχνολογίας, Οικιακής Οικονομίας, Αίθουσα Μουσικής, Τέχνης, Μαθηματικών, Γλωσσών, Ιατρείο, Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Διδακτικού Προσωπικού και χώρο στάθμευσης.
Στην οροφή του σχολείου εγκαταστάθηκε σύστημα φωτοβολταϊκών, ισχύος 20KW, το οποίο παράγει ηλεκτρικό ρεύμα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.
Δίπλα από το Γυμνάσιο «Βεργίνα» βρίσκεται το Λύκειο «Βεργίνα» και μεταξύ των δύο σχολείων υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου πολλές φορές γίνεται ο εκκλησιασμός των μαθητών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την οικοσελίδα του σχολείου, πατώντας εδώ