Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Εγκηλματική στάση λαθροθήρων έναντι σε ακτιβιστές στο Παραλίμνι

Στην πιο κάτω ταινία μικρού μήκους μπορούμε να παρακολουθήσουμε μία ομάδα ακτιβιστών που επισκέφθηκε την Κύπρο, με σκοπό να διασώσουν μερικά αμπελοπούλια. Στο βίντεο θα δούμε τις προσπάθειες και τις έρευνες τους, αλλά και τα απρόοπτα που αντιμετώπισαν.



Ευγενία Ηλία Γ΄7

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Λίγα λόγια για τα γνωστά σε όλους μας, Αμπελοπούλια

Το πουλί Σύλβια η Μελανοκέφαλος (Sylvia Antricapilla), το γνωστό σε όλους μας Αμπελοπούλι, είναι είδος αποδημητικού πουλιού που χρησιμοποιεί την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι του από την Ευρώπη στην Αφρική. Η ευρωπαϊκή του ονομασία είναι Blackap ή και Song Bird, το συναντάμε και ως μαυροσκούφης ή μελανοκόρυφος, δεν ξεπερνάει τα 15 εκατοστά και στο φυσικό του περιβάλλον μπορεί να ζήσει μέχρι και 12 χρόνια.

Το αμπελοπούλι ζει σε πυκνές θαμνώδεις εκτάσεις καθώς και σε δάση με πλούσια φυλλώματα σε όλη την Βόρεια, Κεντρική και Νότια Ευρώπη, αλλά και στα παράλια της Βορείου Αφρικής.Το κελαήδημα του είναι ιδιαίτερα όμορφο, γλυκό και μελωδικό, εξού και το αγγλικό του όνομα ''Song Bird''.




Το χαριτωμένο αυτό πουλί κινδυνεύει απο φυσικούς εχθρούς, παραδείγματος χάρη, αρπακτικά πουλιά, φίδια, ποντίκια και νυφίτσες. Κυρίως όμως κινδυνεύει από τον άνθρωπο.

Στην Κύπρο ιδιαίτερα, θεωρείται σπουδαίος και μάλιστα πολύ ακριβός μεζές. Όμως, λόγω του ότι τα αμπελοπούλια θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση, το κυνήγι των πουλιών αυτών απαγορεύτηκε από τη νομοθεσία και μετά από πιέσεις και της ΕΕ.

 Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ


Ηλία Ευγενία Γ'7

Γενικές πληροφορίες για τα αμπελοπούλια


Τα αμπελοπούλια είναι πουλιά μικρού μεγέθους. Τα αμπελοπούλια είναι μεταναστευτικά πουλιά τα οποία τρώνε μεγάλη ποσότητα φαγητού πριν αρχίσουν την μετανάστευση για να αντέξουν στο ταξίδι.Παρόλα αυτά κάποιοι χρησιμοποιούν μηχανές μίμησης της φωνής των πουλιών αυτών για να τα δελεάσουν έτσι ώστε να σταματήσουν το ταξίδι τους στη μέση. 
Τότε χρησιμοποιούν δίκτυα για να παγιδεύσουν τα πουλιά ή ξόβεργα για να κολλήσουν τα αμπελοπούλια πάνω. Έπειτα τα πουλιά πωλούνται για δεκάδες ευρώ ανά δωδεκάδα με τους παράνομους που τα παγιδεύουν να κερδίζουν χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Χριστοφή Ευθύμιος Γ'4

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Νόμος για τα Αμπελοπούλια

Σύμφωνα με την εθνική (Νόμος 152(Ι)/2003) και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Οδηγία 2009/147/ΕΚ) καθώς και Διεθνείς Συμβάσεις απαγορεύουν την παγίδευση αμπελοπουλιών. Επίσης, σύμφωνα με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πτηνά τρόποι παγίδευσης οι οποίες είναι εγκεκριμένες ή χρησιμοποιούνται για τη μαζική σύλληψη ή θανάτωση πτηνών απαγορεύονται εντός των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ξόβεργα και τα δίχτυα είναι απαγορευμένες μεθόδους παγίδευσης και θανάτωσης πτηνών, οι οποίες καταγράφονται με λεπτομέρεια στο Παράρτημα IV της συγκεκριμένης Οδηγίας. Οποιαδήποτε παρανομία από την συγκεκριμένη Οδηγία μπορεί να γίνει μόνο με βάση αιτιολόγηση και μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας, για προστασία χλωρίδας και πανίδας κλπ, ενώ καμία παρέκκλιση δεν δύναται να δοθεί για θανάτωση τέτοιων ειδών για σκοπούς κυνηγίου. Χαρακτηριστικά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ισπανία γιατί επιχείρησε να επιτρέψει τη χρήση ξοβέργων στην επαρχία της Βαλένθια με το πρόσχημα της παραδοσιακής μεθόδου παγίδευσης συγκεκριμένων ειδών πουλιών (υπόθεση C-79/03 Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά Ισπανίας). Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εφαρμόζονται για όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Το Δικαστήριο έχει εξηγήσει ότι τα ξόβεργα είναι μη-δεκτές μέθοδοι. Οι Κύπριοι δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Κάθε χρόνο αυξάνεται η παγίδευση αμπελοπουλιών.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ 

 
Νικολέττα Λάμπρου Γ΄6